Home Jack Middelburg Guestbook GP-races Daytona Toon Kannekens Diverse

10-04-1983, NK Tolbert

In het Groningerland werden afgelopen weekend de eerste wegraces verreden, van een serie van vijf, meetellend voor het Nederlands kampioenschap. De Stichting “CC-races” verdient, samen met wedstrijdleider Vierdag, alle lof voor de wijze waarop zij de elementen de baas bleven. In de week voorafgaande aan de races was er zoveel hemelwater op het schitterende rennerskwartier terecht gekomen, dat het vrijdagavond binnen de kortste tijd totaal verwoest werd door de transportmiddelen van de coureurs. De vrachtwagens, bussen en caravans verdwenen tot aan hun assen in de blubber. Met groot materieel en de medewerking van omwonenden werden de coureurs maar liefst over acht verschillende geïmproviseerde rennerskwartieren verdeeld. Zowel tijdens de trainingen als op de wedstrijddag verschenen de coureurs uit alle hoeken en gaten  op het circuit. Ondanks het feit dat elk overzicht ontbrak, was er van enige vertraging nauwelijks sprake.  

Het programma opende met de 500cc nationaal. Theo Louwes zorgde in zijn woonplaats voor een uitstekende aanloop naar de interns, door ontzettend hard rond te gaan. Hij was dan ook zeer enthousiast na zijn schitterende come-back.

 Vervolgens vertrokken de coureurs in de 80cc klasse voor hun race over tien ronden. Theo Timmer haakte, met een kapotte versnellingsbak, al in de opwarmronde af. Hans Spaan en Jos van Dongen wisten al vroeg in de race afstand te nemen van George Looijesteijn, Bertus Grinwis, Paul Rimmelzwaan en Johan Teunissen. Wat Spaan ook probeerde, Van Dongen bleef aan zijn achterwiel. Toen Hans in de voorlaatste ronde ronde even van de baan raakte, profiteerde Jos onmiddellijk. Het is bekend dat Spaan zich pas gewonnen geeft als de finishlijn gepasseerd is en dat bleek ook nu. Van Dongen hield uitstekend de ideale lijn, maar toch wist Spaan een gaatje te vinden en pakte daarmee het volle aantal kampioenschappunten. Johan Teunissen was van de achtervolgers het snelste, op de voet gevolgd door George Looijesteijn. De cilinderinhoud in deze klasse varieert nogal. ,,Alle jongens die GP’s rijden bouwen nog geen echte 80cc, omdat we de 50cc nodig hebben voor de GP’s. Wij rijden met een opgeklopte 50cc”, aldus Hans Spaan en Jos van Dongen.

NK Tolbert 80cc

NK Tolbert, Hans Spaan (#1) voor no:5. Jos van Dongen

Hans Spaan (#1), Jos van Dongen (#5), George Looijesteijn (#4).

Johan Teunissen (#22) & George Looijesteijn (#4).

 

 Mar Schouten was, zoals we al enkele jaren gewend zijn, heer en meester in de 350cc. Op grote afstand volgden Ruud vd Dussen, Henk van Schijndel, Gerard Beck en Wim Felen. Van der Dussen wist op uitstekende wijze de tweede plek veilig te stellen. Bijzonder spannend was het duel om de derde plaats. Henk van Schijndel en Gerard Beck gaven elkaar geen duimbreed toe. In de laatste ronde moest Gerard Beck zich gewonnen geven, toen hij opgehouden werd door achterblijvers.  

NK Tolbert 350cc

NK Tolbert, #5. Henk van Schijndel
Mar Schouten (#1) Henk van Schijndel (#5) Henk van Schijndel (#5), Wim Felen (#14) Gerard Jelies

350cc Ruud vd Dussen

Gezien de trainingstijden moest de 125cc klasse een uiterst spannende aangelegenheid worden. Op de eerste startrij stonden Ton Spek, Martin van Soest en Boy van Erp met precies dezelfde trainingstijden. Toch waren het niet deze coureurs die de race een spannend verloop gaven. Daarvoor zorgde Willem Heijkoop die vanaf een vijfde plaats oprukte naar het wiel van Anton Straver, die tot halverwege de laatste ronde aan de leiding ging. ,,Willem dook keurig in een gaatje dat ik liet vallen bij het inhalen van achterblijvers. Doordat ik voor en achter op slicks stond, terwijl de baan niet helemaal droog was, heb ik verder geen risico’s genomen”, aldus Straver. Willem Heijkoop was zeer verbaasd over zijn prestatie. ,,Tot een kwartier voor de race heb ik moeten sleutelen, omdat het big-end in de training eruit was gelopen. Bovendien ben ik het seizoen begonnen zonder illusies, omdat ik geen cent sponsoring heb. Wellicht is men na deze overwinning bereid een steuntje in de rug te geven”. Hans Spaan zorgde ook voor de nodige opwinding, door na een matige start op te rukken naar de derde plaats. Boy van Erp finishte als vierde.

NK Tolbert 125cc

Start 125cc Tolbert

Podium 125cc Tolbert: 2e. Anton Straver  1e. Willem Heykoop  3e. Hans Spaan

 Egbert Streuer en Bernard Schnieders hebben over pech niet te klagen aan de start van dit seizoen. Evenals in Le Mans werd de Asser-combinatie ook in Tolbert geconfronteerd met een serie vastlopers. Egbert Streuer vond het niet verantwoord om zonder de juiste afstelling van start te gaan. Er blijkt een constructiefout in de LCR te zitten. Men hoopt zo spoedig mogelijk om nieuw materiaal binnen te krijgen. Hein van Drie, met Willem van Dis in de bak, reed zonder veel problemen naar de kussen van de ronde-miss, al werd het in de laatste ronde toch nog even spannend. Martin Kooij boenderde na een bijzonder slechte start dwars door het deelnemersveld naar voren. Toen de Kova-combinatie eenmaal op de tweede plaats lag, werd de jacht op Van Drie ingezet. Het verschil van 12 seconden werd zienderogen kleiner, maar kon toch niet helemaal overbrugd worden. Theo van Kempen moest zijn Ringelberg LCR met een beslagen vizier over het circuit sturen. Meer dan een derde plaats zat er onder die omstandigheden niet in.

NK Tolbert zijspannen

NK Tolbert, zijspannen Theo van Kempen Gerald de Haas op kop.

Hein van Drie

   

Toen de kwartliters aan hun race begonnen, waren de ruim 7.000 toeschouwers al voorzien van een nat pak. Bovendien deed Pluvius er nog een schepje bovenop. Mar Schouten was als een pijl uit de boog vertrokken, maar moest na één ronde al naar de kant, omdat zijn MBA slechts op één cilinder liep. Ruud vd Dussen nam daarna de leiding over. Onbedreigd reed de coureur uit Capelle a/d IJssel naar de zwart-wit geblokte vlag. Ook Boy van Erp reed een prima race. Een vastloper maakte echter aan alle illusies een einde. Gerard vd Wal eindigde hierdoor als tweede, na een fantastische inhaalrace. De derde plaats ging verassend naar Jos Lommers. Peter Looijesteijn, Koen Ebers en Rob Bron maakten de eerste 6 compleet.

NK Tolbert 250cc

250cc Mar Schouten aan de leiding voor 22. Boy van Erp

   

Ruud v/d Dussen (#4), Andries Hoogsteijling (#26) & Geert Jelies (#15).

Het duel Jack Middelburg – Boet van Dulmen bleef ook in Tolbert achterwege. Boet is nog steeds herstellende van zijn val in Le Mans. Van de overige deelnemers kon niemand in de buurt van Jack Middelburg komen. ,,Ik raak steeds beter in mijn ritme en ook over de Honda’s ben ik tevreden”, verklaarde Jack na afloop. Henny Boerman uit Almelo lijkt de coming-man van de 500cc klasse te worden. Evenals in Ammerzoden verraste hij ook in Tolbert vriend en vijand met een schitterende tweede plaats. ,,Iedereen dacht dat de tweede plaats in Ammerzoden toeval was, maar ik wist zelf wel beter. Natuurlijk zijn we er nog lang niet, maar op het moment gaat het wel lekker”, was de verklaring van de 27-jarige Boerman. Bobo van Eijk moest Boerman halverwege de race laten gaan. ,,Mijn vizier was helemaal beslagen, waardoor ik niets meer zag. De laatste twee ronden heb ik zelfs zonder vizier gereden, maar dat is voor mij als brildrager ook niet ideaal.” Henk de Vries verwees aan het eind van de race Maarten Duyzers naar de vijfde plaats. Bertus Oosterling, voorzitter van de Stichting “CC-races” besloot dit weekend met de volgende uitspraak: ,,Dankzij de ruim 7.000 toeschouwers en de goede organisatie is het fundament gelegd voor de volgende kampioensrace in Tolbert” Wij sluiten ons hier graag bij aan.

NK Tolbert 500cc

NK Tolbert, 500cc Tolbert in slecht weer #12. Rob Punt  #7. Rini van Kasteren  #2. uiteraard Jack Middelburg
 1. Eerste 15, 500cc Tolbert 

  1. Jack Middelburg

  2. Henny Boerman

  3. Johan vd Eijk

  4. Henk de Vries

  5. Maarten Duyzers

  6. Johan Schreuder

  7. Peter Smetsers

  8. Mar van Beek

  9. Rob Beute

  10. Fred Peerdeman

  11. Martin Rasch

  12. Wim Felen

  13. Jan vd Sman

  14. Albert Bosch

  15. George Philipsen

   

  Eerste 15, 80cc Tolbert

  1. Hans Spaan

  2. Jos van Dongen

  3. Johan Teunissen

  4. George Looijesteijn

  5. Paul Rimmelzwaan

  6. Bertus Grinwis

  7. Kees Besseling

  8. Antoon Gevers

  9. Hans Koopman

  10. Wim de Jong

  11. Eico Rispens

  12. Bert Smit

  13. Adri de Korte

  14. Gerrie Gevers

  15. Henk van Gerwen

   

  Eerste 15, 250cc Tolbert 

  1. Ruud vd Dussen

  2. Gerard vd Wal

  3. Jo Lommers

  4. Peter Looijesteijn

  5. Koen Ebert

  6. Rob Bron

  7. Adri Wondergem

  8. Manus vd Hoven

  9. Jan van Disseldorp

  10. Peter Tromp

  11. Guus ten Tije

  12. Jannes Ebeling

  13. Jan Sup

  14. Gerard Beck

  15. Jan Ubels

   

  Eerste 15, 350cc Tolbert 

  1. Mar Schouten

  2. Ruud vd Dussen

  3. Henk van Schijndel

  4. Gerard Beck

  5. Wim Felen

  6. Jan Sup

  7. Geert Jelies

  8. Fred Peerdeman

  9. Jannes Ebeling

  10. Eddy Holtrigter

  11. Rob vd Snepscheut

  12. Andries Hoogsteijling

  13. Gyala Nagy

  14. Henk vd Eerden

  15. Johan Schellings

   

Raceverslag doorToon Kannekens (bron Moto 73)

 

opyright 2005-2012  www.jumpingjack.nl